7 tips om uw vacature-advertentie op Google for Jobs te optimaliseren

Staan uw vacatures al in de lijst van Google for Jobs? Gefeliciteerd, u hebt de eerste horde al genomen.

Dit is echter nog maar het begin. Net als bij de optimalisatie voor normaal zoeken in Google, zijn er veel dingen waarmee u rekening moet houden om ervoor te zorgen dat uw personeelsadvertentie optimaal gevonden wordt en in de bovenste posities komt te staan. Optimaliseer uw personeelsadvertentie met de volgende tips.

Indien uw jobadvertenties nog niet vermeld zijn, Waarom plaatst u nu niet uw eerste personeelsadvertentie?.

1. experimenteer niet met de functietitel

De functietitel is de ingang van uw personeelsadvertentie. Iedereen die al een beetje weet wat Google-optimalisatie is, weet hoe belangrijk de hoofdrubriek is voor de inhoud. Het is een soortgelijk verhaal met jobadvertenties op Google for Jobs. De titel van een personeelsadvertentie is het belangrijkste criterium bij het zoeken.

Het is raadzaam om de banen te benoemen in jargon dat in de sector gebruikelijk is. Stelt u zich hier eens voor wat een potentiële sollicitant zou zoeken. Het is dus volkomen legitiem om de baan "MFA Zahnarztpraxis" te noemen, ook al weet niet iedereen wat een MFA is. Maar zorg ervoor dat de mensen voor wie de advertentie relevant is, weten waar het over gaat. Bij het formuleren van de functietitel moet ook met enkele andere belangrijke factoren rekening worden gehouden. Bijvoorbeeld de lengte van de titel en hoe om te gaan met de neutrale geslachtsaanduiding. Het is zinvoller om de geslachtsneutraliteit niet direct in de functieomschrijving op te nemen, want Google zal daar geen rekening mee houden bij de rangschikking van uw advertentie. Natuurlijk is het ongelooflijk belangrijk om in de personeelsadvertentie te verwijzen naar de gelijkheid van alle seksen, maar dat moet dan wel aan het begin van de beschrijving gebeuren. Daar zou u bijvoorbeeld de afkortingen m/v/d kunnen toevoegen wanneer u de functietitel opnieuw vermeldt, om de genderneutraliteit te benadrukken.

Hier hebben wij enkele voorbeelden opgesomd van wat u in de titels van uw personeelsadvertenties moet vermijden:

1. GEZOCHT! MFA (m/v/d) in een geweldige en gezinsvriendelijke tandartspraktijk

2e MFA voor een tandartspraktijk in Wedel bij Hamburg

3. MFA voor een tandartspraktijk met een salaris van 50.000€.

De optimale formulering voor deze baan zou gewoon kort en krachtig zijn: MFA Zahnarztpraxis. Dit zorgt er alleen maar voor dat uw baan goed gevonden kan worden door Google en dus aan veel sollicitanten verschijnt. Alle andere informatie kan dan in detail in de beschrijving worden weergegeven.

Op klassieke jobportalen zoals Xing of Stepstone probeert men vaak punten te scoren door creativiteit en zich zo van de concurrentie te onderscheiden. Als u een café bezit en meer hulp aan de toonbank nodig hebt, omschrijf de baan dan als "barista" in plaats van "koffieliefhebber".

Bij Google for Jobs werken de rangschikkingsmechanismen echter anders dan bij indeed en Co. Daar kunt u meestal de positionering van de banen kopen. Op Google moet u het (nog steeds) verdienen door goede inhoud. Daarom is het raadzaam om de specifieke functietitel in de vacaturetekst te gebruiken, zodat de advertentie gemakkelijk door Google gevonden kan worden.

De titel moet 35-50 tekens lang zijn.

✓ Geen genderneutraliteit in de titel opnemen

✓ U vindt meer tips over hoe u uw functie het best kunt formuleren in ons hulpmiddel.

2. denk regionaal

U hebt misschien al gemerkt dat Google de voorkeur geeft aan banen in uw omgeving. Als u bijvoorbeeld op Google zoekt naar "project management job", dan krijgt u vooral banen in uw omgeving te zien. Google herkent van waar werkzoekenden hun zoektocht beginnen. Potentiële sollicitanten uit Hamburg zullen andere banen te zien krijgen dan werkzoekenden uit München.

Het is dus van essentieel belang om de plaats in een personeelsadvertentie te vermelden. Als u in uw personeelsadvertentie geen plaats hebt opgegeven, zal uw vacature waarschijnlijk aan niemand getoond worden.

In het algemeen geldt: hoe preciezer u bent met de plaatsbepaling, hoe beter. Het beste is dat u het volledige adres invoert.

Google for Jobs toont vacatures in de buurt.
Google for Jobs toont vacatures in de buurt.

Maar als de baan die u wilt vervullen ook beheerd kan worden vanuit uw thuiskantoor, dan kunt u dat natuurlijk opgeven in plaats van een specifieke plaats.

3. Eén plaats per personeelsadvertentie

Zoals hierboven beschreven, is regionale afweging erg belangrijk. Als uw bedrijf op meer dan één plaats banen te vervullen heeft, moet u die ook apart plaatsen. Als u bijvoorbeeld een "SEO expert" zoekt in Berlijn en Düsseldorf, dan is het raadzaam om de advertentie één keer te plaatsen met de plaats "Berlijn" en één keer met de plaats "Düsseldorf" - zelfs als alle andere inhoud identiek is.

4. Salaris: transparantie loont

Toen Google for Jobs werd geïntroduceerd, ging er een kleine verontwaardiging door de HR-wereld, want Google eiste meer transparantie in de salarissen en bouwde dat stevig in het nieuwe banenportaal van Google in. Daar kan men direct aangeven hoeveel salaris men voor de geadverteerde functie kan verwachten. Wat in andere landen volkomen normaal is, is in Nederland eerder een taboe-onderwerp. Toch kan het lonen om transparant te zijn over de salarissen.

Als u het salaris vermeldt bij het plaatsen van een vacature-advertentie op Google, wordt het direct weergegeven in de lijstweergave en in de gedetailleerde weergave van een vacature. Enerzijds is dat interessant voor de sollicitanten, en anderzijds wordt het ook beloond door het Google-algoritme.

5. Opmaak van de vacature

Nadat bij de vorige tips vooral aandacht is besteed aan Google SEO-optimalisatie met als doel de ranking te verbeteren, komt het er nu op aan de vacature-advertentie interessant te maken voor de sollicitanten.

Toegegeven, de mogelijkheden om vacature-advertenties te formuleren zijn nogal beperkt op Google for Jobs. Dit is hoofdzakelijk om de vergelijkbaarheid van de werkaanbiedingen mogelijk te maken door de presentatie van alle werkaanbiedingen te standaardiseren. De enige opmaakmogelijkheden zijn:

 • paragrafen

 • enumeraties

Sommige aanbieders genereren en plaatsen automatisch vacatures voor Google for Jobs. Het gevolg is dat vacatures vaak niet correct zijn opgemaakt of tekstmodules bevatten die eigenlijk niet in de advertentie thuishoren.

Daarom moet u de weinige beschikbare middelen gebruiken om uw vacature leesbaar en duidelijk te maken voor geïnteresseerden.

6. Alle belangrijke informatie hoort in de vacaturetekst

Het vacatureportaal van Google toont al heel veel informatie aan werkzoekenden zonder dat zij de vacaturebank hoeven te verlaten. Hoewel er de mogelijkheid is door te klikken op de knop "Aanvragen voor: ..." knop te drukken om doorgestuurd te worden naar de oorspronkelijke website, maar in werkelijkheid gebeurt dit alleen wanneer een kandidaat besloten heeft te solliciteren en niet om meer informatie over de baan te bekijken.

Daarom is het erg belangrijk om alle relevante informatie in de functiebeschrijving op te nemen. Dit zijn:

 • Korte info over het bedrijf

 • Beschrijving van de taken

 • Eisen voor de sollicitant

 • Voordelen

 • Contactpersoon met e-mailadres en telefoonnummer

  • 7. Logo-integratie

   De enige manier om een afbeelding in Google for Jobs te integreren is in de vorm van het logo. Dit wordt zowel in de lijstweergave als in de detailweergave getoond.

   Het optimale formaat van het logo is vierkant. Logo's in andere formaten worden ook weergegeven, maar daarmee gaat kostbare ruimte verloren, want het logo wordt gewoon verkleind tot het in de daarvoor bestemde vierkante ruimte past.

   Aangezien de logo's op de vacaturebank van Google toch maar heel klein worden weergegeven (56 pixels x 56 pixels in de lijstweergave en 40 pixels x 40 pixels in de detailweergave), moet u de kostbare ruimte zo goed mogelijk benutten met een geoptimaliseerd logo. Voor zeer fijne en gedetailleerde logo's is het raadzaam een vereenvoudigde vorm van het logo te gebruiken. Hier kan bijvoorbeeld het logo gebruikt worden dat ook als favicon op de website gebruikt wordt.

   Een individueel logo kan worden opgeslagen bij Google for Jobs. Vanwege het kleine formaat is het aan te bevelen om bijvoorbeeld het favicon te gebruiken.
   Een individueel logo kan worden opgeslagen bij Google for Jobs. Vanwege het kleine formaat is het aan te bevelen om bijvoorbeeld het favicon te gebruiken.

   Als er geen logo is opgeslagen, wordt er automatisch een placeholder gegenereerd, die bestaat uit een willekeurige achtergrondkleur en de eerste letter van het bedrijf.

   Samenvatting: Optimaliseren van een vacature voor Google for Jobs

   Om een vacature voor Google for Jobs te optimaliseren, moet er heel wat overwogen worden, want er moet zowel voor het Google-algoritme als voor de werkzoekenden geoptimaliseerd worden. Wij hebben hiervoor een Voorbeeld van de optimale personeelsadvertentie opgesteld.

   Maar wat alle benaderingen van optimalisatie gemeen hebben, is dat u de volledige controle moet hebben over de personeelsadvertenties op Google for Jobs om überhaupt optimalisaties te kunnen doen.

   Dit is precies wat SEO for Jobs biedt met zijn intuïtieve gebruikersinterface. Probeer het meteen uit en krijg volledige controle over uw berichten op Google for Jobs.

Author: SEO for Jobs
Published at 17.02.2020
Bijgewerkt op 06.08.2021
More articles …
Wil je Google for Jobs uitproberen? Maak nu een gratis account aan.

Vrijblijvend advies

We helpen je graag om samen alles uit jouw vacatures bij Google for Jobs te halen.

Julia Weber
Google Jobs-expert
Vraag nu vrijblijvend advies aan. We kunnen je ook terugbellen. Laat hiervoor een kort bericht bij ons achter.
Bel mij terug
Alle gegevens worden versleuteld verstuurd.

Gelukt!

We laten uiterlijk van ons horen. Is het dringender, dan zijn we te bereiken via +31 20 808 7560.

Meld je gratis aan

Maak nu een gratis account aan en stel vrijblijvend je eerste vacature op.

Julia Weber
Google Jobs-expert
Vraag nu vrijblijvend advies aan.
Meld je gratis aan
Alle gegevens worden versleuteld verstuurd.

Gratis testen

Test binnen een paar seconden of je vacatures klaar zijn voor Google for Jobs.

Gefeliciteerd. Je bent uitstekend voorbereid op Google for Jobs.
Nu controleren
Alle gegevens worden versleuteld verstuurd.

Testresultaat

Voorbeeld wordt geladen ...
Resultaat tonen
Bereikbaarheid
Het begin is goed. Je vacature heeft een laadtijd van seconden en is zodoende goed bereikbaar.
Bereikbaarheid
Controleer de link , want deze is niet te bereiken.
Inhoud leesbaar
De basis is er. De inhoud van de vacature is machinaal leesbaar.
Inhoud leesbaar
Omdat de link niet te bereiken is, kunnen we helaas niet testen of de inhoud leesbaar is.
Klaar voor Google for Jobs
Gefeliciteerd, de schemagegevens van de vacature zijn aanwezig. Zo kan Google for Jobs de vacature opnemen
Klaar voor Google for Jobs
Je vacature is nog niet klaar voor Google for Jobs. Nu klaarmaken
Klaar voor Google for Jobs
Omdat de link niet te bereiken is, kunnen we helaas niet testen of de juiste schemagegevens aanwezig zijn.
Vacaturezoekers aanwezig
Het begin is goed. Er is bij Google for Jobs actieve interesse in vacatures voor ''.
Publicatie mogelijk
Het is mogelijk om vacatures te publiceren onder ''.
Registreer nu
Create your account and save 10% on all packages. Use the full potential of Google for Jobs. So nutzen Sie das Potential von Google for Jobs voll aus.
‹ terug
Alle gegevens worden versleuteld verstuurd.
Gratis werkgeversprofiel
Maak nu vrijblijvend en gratis uw werkgeversprofiel aan.
Ga naar